Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Διάνοιξη του παλαιού μονοπατιού του Αγίου Ανδρέα απο την Κ.ΟΙΝ.Σ.ΕΠ.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Κ.ΟΙΝ.Σ.ΕΠ.  «ΟΡΕΩΝ ΑΓΑΘΑ»  

ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΆΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΏΤΟΥΣ ΣΤΌΧΟΥΣ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΘΈΣΕΙ Η Κ.ΟΙΝ.Σ.ΕΠ ΟΡΕΟΝ ΑΓΑΘΆ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΝΆΔΕΙΞΗ Η ΔΙΆΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΎ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΎ ΠΟΥ ΈΝΩΝΕ ΤΑ ΠΑΛΑΙΆ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΆΤΡΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΆΒΡΥΤΑ.


Η Κ.ΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΟΡΕΩΝ ΑΓΑΘΑ» θέτει ως πρώτο στόχο της, την μελέτη, διάνοιξη και σήμανση του μονοπατιού του Αγίου Ανδρέα,    φάση : (Πάτρα - Κρυσταλλόβρυση - ΑγιΑντριάς Μοιραλίου - Δεμέστιχα)

Πρόκειται για ένα μονοπάτι που σύμφωνα με αναφορές σε παλαιές βιβλιογραφίες και  μαρτυρίες κατοίκων αλλα και σε ίχνη που είναι ορατά έως και σήμερα περνά από το Μίραλι και συγκεκριμένα από την θέση Αγι’Αντριάς Μιραλίου. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές από το μονοπάτι αυτό πέρασε ο στρατός του Ιμπραίμ αλλά και ο Άγιος Ανδρεάς . 

 Σύμφωνα με το καταστατικό της Κ.ΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΟΡΕΩΝ ΑΓΑΘΑ», οι δράσεις και οι δραστηριότητές της μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την
Ανασύσταση-Αποκατάσταση παλαιών δομών προσπέλασης (μονοπάτια) και φιλοξενίας χάνια, για την αναβίωση παραδοσιακών μορφών επικοινωνίας και προσπέλασης του φυσικού περιβάλλοντος με ορθή οικολογική διαχείριση και εκμετάλλευση του. 

Με βάση τα παραπάνω η Κ.ΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΟΡΕΩΝ ΑΓΑΘΑ» θέτει ως πρώτο στόχο της, την μελέτη, διάνοιξη και σήμανση του μονοπατιού του Αγίου Ανδρέα,    φάση : (Πάτρα - Κρυσταλλόβρυση - ΑγιΑντριάς Μοιραλίου - Δεμέστιχα) 2η φάση: (Δεμέστιχα - Λεόντιο - Λαπαναγοί - Μονή Μακελαριάς - Μονή Αγίας Λαύρας - Καλάβρυτα), και την συστηματική αποτύπωσή του επί του χάρτου των Εθνικών και Ευρωπαϊκών μονοπατιών.
Παράλληλα θα δημιουργήσει και θα συντηρεί ιστότοπο ενημέρωσης, φροντίζοντας επιπλέον για την διάχυση με αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, σε ιστότοπους πεζοπορικών μονοπατιών και φορέων ή συλλόγων, όπως φυσιολατρικών, πεζοπορικών, ορειβατικών, ποδηλατικών κλπ. 
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, σε φυσικά διάκενα επί του μονοπατιού θα μελετηθούν και θα υλοποιηθούν, τεχνητές διαπλατύνσεις, που μπορούν να βρίσκονται κοντά στο πρωτεύον μονοπάτι ή θα προσεγγίζετε με δευτερεύοντα μονοπάτια και με την κατάλληλη σήμανση, θα διαμορφώνονται χώροι ανάπαυσης και αναψυχής. 
 Σε αυτούς τους χώρους, θα γίνονται μικροϊσοπεδώσεις, θα καθαρίζεται η βλάστηση, και θα τοποθετούνται προκατασκευασμένοι ξύλινοι τραπεζόπαγκοι ή παγκάκια, ή θα κατασκευάζονται τέτοια από φυσικά υλικά (κείμενοι κορμοί δένδρων, πέτρες κ.λπ.).

Σύμφωνα με Υπουργικές Αποφάσεις έχει καθοριστεί ο τρόπος υλοποίησης και σήμανσης για τα ορειβατικά – πεζοπορικά μονοπάτια και τα οποία εξυπηρετούν τη δασική αναψυχή, τον ορεινό τουρισμό, τον οικοτουρισμό , τον αγροτουρισμό, καθώς επίσης και την προσέγγιση δύσβατων περιοχών ή σημείων της υπαίθρου.    Αφενός η χρήση τους προορίζεται για δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η πρόσβαση περιπατητών στο φυσικό περιβάλλον, παρατηρητήρια αξιοθέατων, πυροπροστασία και γενικότερα γνωριμία και επαφή του ανθρώπου με τη φύση και την εθελοντική συμμετοχή του στην προστασία της.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου