Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Η παραδοσιακή Τσερέπα στο Μίραλι .



Η παραδοσιακή Τσερέπα στο Μίραλι .
Ο Σύλλογος των Απανταχού Μιραλιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος», στα πλαίσια πραγματοποίησης των σκοπών της ίδρυσής του διοργανώνει εορταστικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις τόσο στο χωριό όσο και στην ευρύτερη περιοχή. 
 Ο Σύλλογος με σκοπό τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διάδοσή της στους νέους, αλλά και με γνώμονα ότι μια  εκ των βασικών επιδιώξεων του πρέπει να είναι η προώθηση πολιτιστικών δράσεων οι οποίες προάγουν τις ηθικές αξίες, την αρετή, την ελευθέρα βούληση, τη συλλογική προσπάθεια αλλά κυρίως την ατομική προσπάθεια ως μέσο εσωτερικής απελευθέρωσης και ανθρώπινης ολοκλήρωσης διοργανώνει εορταστικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Μια από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιείται στο Μίραλι είναι και ...
η εκδήλωση της τσερέπας (γάστρας), η οποία πραγματοποιείται μέσα στον Ιούνιο κάθε έτους και είναι μοναδική στην περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου.
Η εκδήλωση  της τσερέπας  έχει βαθιές ρίζες αφού καθιερώθηκε για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι συνήθιζαν κατά το κούρεμα των ζώων των κοπαδιών τους να σφάζουν ένα μικρό ζώο αρνί ή κατσίκι ανάλογα και να το ψήνουν στο χώρο της στάνης σε τσερέπα (γάστρα). Μετά το τέλος του κουρέματος οι παρευρισκόμενοι έτρωγαν το φαγητό που είχε ψηθεί στην τσερέπα, έπιναν κρασί και γλεντούσαν. Επίσης αντάλλασαν ευχές, όπως να έχουν «καλή σοδειά, να είναι τα ζώα των κοπαδιών υγιή και να αυξάνουν σε αριθμό με τις λέξεις "να σας ζήσουν" και "να τα χιλιάσετε".

 Ο Σύλλογος εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει  αυτή την εκδήλωση σε ετήσια βάση αφ΄ενός μεν για να της δώσει εορταστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και αφ΄ετέρου για την διατήρηση της παράδοσης και την προώθηση στη νέα γενιά της παρακαταθήκης που μας παρέδωσαν οι προγονοί μας και θέλοντας να κρατήσει την παράδοση ζωντανή και να μεταλαμπαδεύσει στους νέους τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, επιπλέον να τους παροτρύνει να ασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και ιδιαίτερα με την κτηνοτροφία.   
Επιπλέων κατά την διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων δίνεται η δυνατότητα  σε πολλούς επισκέπτες να γνωρίσουν  τις φυσικές ομορφιές του  παραδοσιακού χωριού μας, τα τοπικά προϊόντα, τα παραδοσιακά εδέσματα , αλλά και τους  φιλόξενους κατοίκους του χωριού μας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου