Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Στο Μίραλι Τσάμικο Πελοποννήσου με πίπιζα και νταούλι.



ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO (2013) - Στο Μίραλι  Τσάμικο Πελοποννήσου με πίπιζα και νταούλι.  
 Στον Άγιο Κωνσταντίνο στο  ΜίραλΙ Αχαΐας  ακούγεται το γνωστό τραγούδι του κλέφτη Δήμου "Μαράθηκαν τα δέντρα".   
Στο παρακάτω video παίζει η κομπανία του Πολύβιου από την Χαλανδρίτσα Αχαΐας.(ΦΟΤΩΓΡΑΦΙΑ)

 
 Ο νομός Αχαΐας (και Ηλείας) έχει έντονη παράδοση στις στις ζυγιές πίπιζα-νταούλι.
Συνήθως οι Ρομά που κατοικούσαν σε αυτές τις περιοχές ήταν δεινοί οργανοπαίχτες με απίστευτες ικανότητες. Στις βόρειες περιοχές της Πελοποννήσου το πνευστό αυτό όργανο το λέγανε ζουρνά ή πίπιζα. Στον υπόλοιπο Μοριά έφερε και τις ονομασίες πίπιζα αλλά κυρίως καραμούτζα. Το νταούλι το λέγανε και νταβούλι.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ...


Σιγά-σιγά όμως τα όργανα αυτά σίγησαν και έδωσαν τη θέση τους -κατά τα τέλη του 19ου αιώνα- στα κλαρίνα, τα βιολιά και τα λαούτα. Πριν την είσοδο των "ξενόφερτων" αυτών μουσικών οργάνων, ο κάθε χορευτής πήγαινε στα όργανα και πλήρωνε για να του παίξουν τον αγαπημένο του χορευτικό σκοπό. Σχεδόν πάντα ήταν τσάμικο. Χόρευε λοιπόν πρώτα το τσάμικο και μετά ένα συρτό.

Ο ζουρνάς είναι αερόφωνο όργανο και κατασκευάζεται  σε διάφορα μεγέθη, περίπου από 22 έως 60εκ τα ξύλαπου χρησιμοποιούνται για την κατασεκύη του είναι: οξυά κεράσια, καρυδιά, ελιά, μαυρομουριά, κουμαριά, βερικοκιά μουσμουλιά, ρείκι, σφεντάμι.
Έχει 7 τρύπες μπροστά σε ίση απόσταση μεταξύ τους και μια πίσω για τον αντίχειρα  Υπάρχουν όμως και ζουρνάδες με 6 τρύπες μπροστά και μια πίσω. Στη επάνω μεριά μπαίνει ο κλέφτης, που πρέπει να εφαρμόζει καλά για να μη χάνεται καθόλου αέρας στο φύσημα.
Ο ζουρνάς παίζεται πάντα με το νταούλι. Τα δυο αυτά όργανα είναι παραδοσιακά της ηπειρωτικής Ελλάδας.  Συνήθως παίζουν ένας ζουρνάς και ένα νταούλι ή δύο ζουρνάδες και ένα νταούλι. Παλιότερα ωστόσο, στα πανηγύρια και τις μεγάλες γιορτές του χρόνου, που χόρευαν εκατοντάδες άνθρωποι, έπαιζαν και 3 με 4 ζουρνάδες μαζί με δύο ή και τρία νταούλια.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ  VIDEO 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου