Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

ΚΆΤΩ ΜΟΊΡΑΛΙ - ΆΝΩ ΜΟΊΡΑΛΙ

Στην σημερινή θέση "Βίλλες" υπήρχε ο παλιός, εγκαταλελειμμένος πλέον, οικισμός του Κάτω Μοιραλίου

Κάποτε υπήρχανε δύο χωριά , το Κάτου Μοίραλι και το Πάνου Μοίραλι . 

Απο μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων του χωριού  αλλα και από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια μαθαίνουμε  σχετικά με τον εγκαταλειμμένο οικισμό του Κάτω Μιραλίου ότι υπήρχε στην σημερινή τοποθεσία με το τοπωνύμιο "Βίλλες" εκει που σήμερα λέμε στ΄αμπέλια .  Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα ο οικισμός φαίνεται να υπήρχε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και να εγκαταλείφθηκε  πριν το 1821 και μετά την ..

αποτυχημένη επανάσταση των Ελλήνων το 1770. Σήμερα πλησίον του εγκαταλειμμένου οικισμού υπάρχει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. 

 Στο βιβλίο του Χρήστου Κανελλάκη "Το Μοίραλι" διαβάζουμε αρκετές μαρτυρίες και αναφορές ντόπιων κατοίκων  σχετικά με το Κάτω Μοίραλι.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια διαβάζουμε σχετικά με τον εγκαταλειμμένο οικισμό του Κάτω Μοιραλίου …

Το Κάτω Μοίραλι είναι , εγκαταλελειμμένος σήμερα, οικισμός της Αχαΐας.

Το χωριό βρισκόταν κοντά στο σημερινό Μίραλι, που τότε αποτελούσε το Άνω Μοίραλι, και στην σημερινή τοποθεσία Βίλλες, σε απόσταση 550 μέτρα από το σημερινό χωριό και σε υψόμετρο 440 μέτρα.

Άγνωστο πότε δημιουργήθηκε ο οικισμός. Έχουν βρεθεί κεραμικά Βυζαντινής περιόδου και τάφοι. Πιθανότατα εγκαταλείφθηκε πριν την Επανάσταση του 1821 και κατά τα Ορλωφικά. Είχε λίγους κατοίκους, 3 με 4 οικίες, και από μαρτυρίες γερόντων εκεί έμεναν οι πιο πλούσιοι του Άνω Μοιραλίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου