Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΙΡΑΛΊΟΥ .



Στο χωριό λειτουργούσε με έξοδα των κατοίκων σχολείο από το 1864.
Οι μαθητές συγκεντρώνονταν στο γυναικωνίτη της μικρής εκκλησίας του Άι Νικόλα και ο δάσκαλος πληρώνονταν από τους γονείς των μαθητών οι οποίοι κατέβαλαν για κάθε μαθητή 10 έως 15 λεπτά.
Το δημοτικό σχολείο στο Μοίραλι χτίζεται το 1898, όπως αναφέρεται σε
μαρμάρινη πλάκα η οποία είναι εντοιχισμένη στον πέτρινο τοίχο του σχολείου , αλλά και σε χειρόγραφη σκαλιστή χρονολογία η οποία σώζεται μέχρι σήμερα. Χτίζεται σε οικόπεδο το οποίο ανήκει στην εκκλησία του χωριού  και μέχρι το 1930 αποτελείται από μια ισόγεια αίθουσα .
 Το  σχολείο χτίστηκε με δαπάνες της
εκκλησίας και προσφορές των κατοίκων .  Το 1926 χτίζεται πάνω στο υπάρχον ισόγειο κτίσμα νέα αίθουσα η οποία διαθέτει μια αίθουσα διδασκαλίας και χώρο για την διαμονή του δασκάλου η της δασκάλας. Στην εκκλησία καταβάλλεται μίσθωμα για το ύψος του οποίου δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και το οποίο αξιοποιείται για την συντήρηση του σχολείου.

Tην περίοδο 1910 – 1920 στο δημοτικό σχολείο Μοίραλι υπηρετούν : α) από το 1910 μέχρι το 1918 η διδάσκαλος Ευτέρπη Παπαδημητρίου , και β) από το 1918 μέχρι το 1920 ο υποδιδάσκαλος Ιωάννης Φύτιας. Το σχολείο εξακολουθεί να είναι κοινό τετράχρονο όπως όριζε το θεσμικό πλαίσιο για τα κοινά σχολεία. 
Το σχολείο λειτουργούσε αδιάκοπα ακόμα και κατά την διάρκεια των πολέμων έως το 1985.
 ΠΗΓΗ: Απο το βιβλίο του Χρ. Κανελλάκη "Το Μοίραλι" .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου